להיות בעל גוף מושלם תמיד היה שאיפה עבור אנשים רבים. בעולם של היום, עליית המדיה החברתית הפכה את זה למאתגר עוד יותר לראות את עצמך בצורה חיובית ובלתי מתנצלת בחברה אובססיבית התדמית הזו. בשל כך, ראינו עלייה באנשים שחשים חוסר ביטחון לגבי המראה שלהם ולעיתים קרובות חשים צורך לשנות את גופם בכל אמצעי הכרחי. מחקר שנערך על ידי האגודה האמריקאית למנתחים פלסטיים מצא כי חלה עלייה של 128 אחוז בהליכי ניתוחים קוסמטיים שבוצעו על אנשים עם הפרעת גוף דיסמורפית (BDD) בין 2013 ל-2016 בלבד. לרבים עם BDD יש עיסוק אובססיבי בפגמים קטנים או מדומים במראה שלהם. אנשים אלה עשויים גם לעשות מאמצים תכופים לשנות או להסתיר את מה שהם תופסים כפגמים, כגון באמצעות פעילות גופנית תכופה, צביעת שיער, מריחת איפור, בחירת לבוש או שילוב כלשהו של התנהגויות אלו ואחרות.
מהי הפרעה דיסמורפית בגוף?
הפרעת גוף דיסמורפית (BDD) היא מצב בריאותי נפשי המאופיין באמונה האובססיבית שהתכונות הפיזיות של האדם עצמו פגומות ומעוותות. אדם עם BDD יהיה אובססיבי ויחוש חוסר שביעות רצון קיצוני מהמראה שלו. זה יכול להוביל לאמצעים דרסטיים כמו ניתוחים פלסטיים מוגזמים, איסוף עור אובססיבי וטיפוח מופרז, דיאטה כפייתית ופעילות גופנית, שיזוף אובססיבי או הליכי שיפור מלאכותיים אחרים כמו הסרת שיער או עיצוב גבות. ל-BDD יכולה להיות השפעה עמוקה על ההערכה העצמית של האדם, היחסים החברתיים והתפקוד היומיומי של האדם. חלק מהאנשים עם BDD יחוו מצוקה בינונית עד חמורה ממחשבותיהם האובססיביות ויתקשו לעבוד, ללמוד בבית הספר ולעסוק בפעילויות יומיומיות אחרות. בנוסף, BDD קשור לשיעורים גבוהים של דיכאון והתאבדות.
מהו BDD ובמה הוא שונה מאנורקסיה נרבוזה ובולימיה?
הפרעה דיסמורפית בגוף מבולבלת לעיתים קרובות עם הפרעות אכילה כמו אנורקסיה נרבוזה או בולימיה, אך ישנם הבדלים חשובים שראוי לציין. לעתים קרובות, אנשים עם BDD יהיו בעלי הערכה עצמית ירודה ולא יהיו מרוצים ממראה גופם, אך לא יהיו להם מערכת יחסים לא בריאה עם אוכל או יעסקו בהתנהגויות אכילה לא הולמות. למעשה, רבים עם BDD יבצעו פעילות גופנית יתר ויעסקו במשטרי הרזיה לא בריאים כדרך להסתיר את הפגמים הפיזיים המשוערים שלהם. אנשים עם BDD גם נוטים לעסוק יותר בהתנהגויות טיפוח שנועדו למשוך תשומת לב לפגמים הנתפסים שלהם ולכסות אותם, בניגוד לאלה עם הפרעות אכילה שלעיתים קרובות מגלחים את שיער הגוף כדי למנוע תשומת לב לא רצויה ממנו. BDD יכול להיות קשור לסיכון גבוה יותר להתאבדות, ולכן המצב מטופל לעיתים קרובות בתרופות נוגדות דיכאון ולעיתים בטיפול.
ניתוחים פלסטיים כאמצעי טיפול ב-BDD
בעוד ש-BDD מטופל לעתים קרובות בטיפול ותרופות, נפוץ גם שאנשים הנאבקים ב-BDD מחפשים ניתוח קוסמטי בתקווה להשיג את המראה שהם רוצים. עם זאת, מחקרים על מגמה זו הראו כי אנשים שעוברים טיפול ב-BDD נוטים יותר לעבור את הניתוח שוב. למעשה, מחקרים הראו שלאנשים שכבר עברו ניתוח פלסטי יש סיכוי גבוה פי שלושה לעבור פרוצדורות כירורגיות נוספות. ישנם כמה הסברים פוטנציאליים מדוע רבים עם BDD שעברו ניתוח קוסמטי מחפשים הליכים כירורגיים נוספים. הסבר אחד הוא ש-BDD היא הפרעה שמאופיינת באובססיה, ואנשים שכבר עברו ניתוח עשויים להרגיש שהתוצאות לא ממש מושלמות מספיק. הסבר פוטנציאלי נוסף הוא שאנשים עם BDD עשויים לחפש ניתוח כי הם הסתמכו עליו כמנגנון התמודדות, או שהם פיתחו התמכרות לניתוחים פלסטיים.
הסכנות של ניתוחים פלסטיים עבור אלה עם BDD
בעוד שאנשים רבים עם BDD עשויים להיות מרוצים מתוצאות הניתוחים הקוסמטיים שלהם, אחרים עשויים לגלות שההליכים הללו אינם תרופה מספקת לדאגותיהם לגבי גופם. בנוסף, ישנם סיכונים רבים הקשורים בביצוע מספר פרוצדורות כירורגיות, במיוחד כאשר האדם אינו מקבל טיפול עבור ה-BDD שלו. סיכונים אלו כוללים העברת זיהומים ומחלות הנישאות בדם כגון הפטיטיס ו-HIV, כמו גם עלייה בתסמיני BDD ותחושות מצוקה. לרוע המזל, אנשים רבים שיש להם BDD ועברו ניתוחים קוסמטיים יחוו את ההשפעות השליליות הללו. חשוב גם לשקול את ההשלכות הכספיות של ניתוחים פלסטיים רבים. ניתוחים פלסטיים הם יקרים ובדרך כלל אינם מכוסים על ידי ביטוח הבריאות, כך שאנשים שעוברים טיפול ב-BDD ואשר מחפשים מספר ניתוחים יחוו כנראה נטל כלכלי משמעותי.
סיכום
בעוד שאנשים רבים עם BDD צפויים לחוות מצוקה משמעותית מהמחשבות האובססיביות שלהם וייהנו מהטיפול, יש גם מספר לא מבוטל של אנשים שיחוו השפעות שליליות מביצוע ניתוחים פלסטיים מרובים. חשוב לזהות את הסימנים והתסמינים של BDD ולהבין שקיימים טיפולים יעילים למצב בריאות נפשי זה. בנוסף, חשוב להיות מודעים לאחרים ולהכיר בכך שהמראה החיצוני אינו מעיד על ערך ושכל אחד ראוי שיתייחסו אליו בכבוד ובכבוד.